blaadje in hand

De financiële voordelen van het verduurzamen van uw woning

 

Inhoud:

 

De invloed van een energielabel op de hypotheekrente

Sinds een aantal jaar is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig (!) energielabel voor uw woning, alvorens u deze wenst te verkopen of verhuren. Het energielabel geeft aan wat de hoogte van het isolatieniveau in uw woning is. Daarnaast beschrijft het hoe uw dak, vloeren en ramen in de woning optimaal kunnen worden geïsoleerd. De zogenoemde streefwaarden. Bij een oude woning zijn deze streefwaarden lager dan bij een nieuwe woning. Bij het isoleren van het dak, de vloeren, of de ramen van een oude woning, zal het energielabel vermelden dat de woning voldoet aan de standaard voor woningisolatie.

In de huidige woningmarkt speelt het isolatieniveau van de woning een grote rol. Hoe hoger de isolatiewaarde van het huis, des te lager de gemiddelde energiekosten per maand zullen zijn. Voor veel kopers is dit een zeer interessante overweging bij het kopen van een woning. In zoverre speelt de aanwezigheid van een A-label een grote rol op de waarde van de hypotheek.

Naast de logische beredenering vanuit de vraag en aanbod kant, zijn er steeds meer banken die werken met de zogeheten duurzaamheidskorting. Dit is een korting die u ontvangt op de hypotheekrente wanneer u een energiezuinig huis heeft. Deze regeling is in het leven geroepen met een voornamelijk doel: het stimuleren van duurzaamheid. Bij nieuwbouwhuizen wordt er uiteraard al rekening gehouden met het zo energiezuinig mogelijk opleveren. Bij bestaande bouw kunt u verschillende maatregelen treffen om het huis te verduurzamen. In ruil daarvoor wordt u beloond met de duurzaamheidskorting, waardoor de verlaagde hypotheekrente in zekere zin compenseert op de maandelijkse energiekosten.

Wat is een energielabel op een woning?

Een energielabel vertelt in hoeverre uw woning energiezuinig is. Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij de oplevering, verhuur en verkoop van uw woning. Per 1 januari 2021 is het energielabel gebaseerd op nieuwe methoden en indicatoren, geheel in lijn met de herziening van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen.

Huizen kunnen een energielabel hebben variëren van A tot G. Hierbij is A++++ het meest energiezuinig en G het minst. Voor alle gevallen geldt dat er sprake dient te zijn van een geldig energielabel.

De toegevoegde waarde van het verduurzamen van uw woning

De gestegen energieprijzen hebben een grote impact op onze maandelijkse kosten. Logischerwijs zijn steeds meer woningeigenaren op zoek naar methodes om deze kosten te reduceren. Naast de duurzaamheidskorting die u krijgt bij het beter isoleren van de woning, kunt u uiteraard ook kiezen voor energiebesparende oplossingen zoals zonnepanelen. Om zonnepanelen te financieren kunt u gebruik maken van de energiebespaarlening. Deze biedt u de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden energiebesparende investeringen aan uw huis te financieren.

Een gevolg van het verduurzamen van de woning is dat de maandelijkse energiekosten worden gereduceerd. Vandaag de dag zijn we steeds meer bezig met verduurzamen en worden er oplossingen bedacht om de stijgende energiekosten binnen de perken te houden. Vanuit de overheid wordt er bijvoorbeeld voortdurend gewerkt aan oplossingen en compensaties om het de consument zo prettig mogelijk te kunnen maken in een lastige tijd. Zo is de komst van het prijsplafond een duidelijk signaal dat verduurzamen vandaag de dag alsmaar belangrijker wordt.

Het financieren van deze investering kan op verschillende manieren.

Financieren van het verduurzamen van uw woning

Wanneer u ervoor kiest om uw woning te verduurzamen, zijn er verschillende manieren om dit te financieren. Een aantal van deze zijn:
– Hypotheek
– Energiebespaarlening
– Duurzaamheidslening

Hypotheek

Bij het sluiten van een hypotheek kunt u maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wanneer u vervolgens kiest om te investeren in energiebesparende voorzieningen, mag u 106% van de vrije verkoopwaarde van de woning lenen. Dit betekent dat u voor een woning van €300.000, maximaal €318.000 kunt lenen. Uiteraard controleert de bank of het extra bedrag aan energiebesparende maatregelen wordt geïnvesteerd. We raden aan om de aankoopnota’s goed te bewaren.

Op de bovenstaand benoemde regeling geldt echter wel een kanttekening. Niet alle hypotheekverstrekkers werken aan de 106% regeling. Doe voorafgaand dan ook goed onderzoek en stel de vraag aan uw hypotheekverstrekker wat de mogelijkheden zijn.

Energiebespaarlening

De energiebespaarlening is een lening dat in het leven is geroepen door het Nationaal Warmtefonds, dat wordt gevuld door de Rijksoverheid. Het is een lening die kan worden aangevraagd om energiebesparende maatregelen toe te passen, zoals isolatie of hr-ketels.

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt leningen tot maximaal €25.000, met een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening.

Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening kunt u bij de gemeente tegen een gunstiger tarief geld lenen om uw huis energiezuinig te maken. Denk hierbij aan het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie of HR++ glas. Deze lening heeft een minimaal bedrag van €2.500 en maximaal bedrag van € 25.000.Delen: