Het biedlogboek voor een transparant koopproces

Met ingang van 1 januari 2023 is het biedlogboek voor NVM-makelaars verplicht. Dankzij het biedlogboek is het mogelijk om inzicht te krijgen in het biedingsproces van een woning.

Het doel van het biedlogboek is om het biedingsproces voor alle betrokken partijen een stuk transparanter en overzichtelijker te maken. In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van het biedlogboek, behandelen we de voordelen ervan en leggen we kort uit op welke manier Heeren Makelaars het biedlogboek toepast voor u als verkoper of koper.

Wat is het biedlogboek en waar is het voor bedoeld?

Een biedlogboek is een (virtueel) document dat wordt bijgehouden door een makelaar om alle biedingen op een woning of ander onroerend goed te registreren. Het is een essentieel onderdeel van het verkoopproces, omdat het de transparantie van het biedproces bevordert en het risico op fraude vermindert. Sinds 1 januari 2023 is iedere makelaar verplicht om met zo’n biedlogboek te werken.

In het biedlogboek worden alle biedingen van potentiële kopers geregistreerd, samen met de datum en tijd van ieder bod en de identiteit van de bieder. Het kan ook details bevatten over de financiering en andere voorwaarden die de bieder aan het bod heeft gekoppeld, zoals een voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring.

Zoals eerder genoemd is het biedlogboek ontstaan om het biedingsproces transparanter te maken. Verkopers, makelaars en bieders kunnen na dit proces alle handelingen in het logboek terugzien. Voor u als koper wordt het met behulp van een biedlogboek duidelijk waarom de verkoper van de woning kiest voor een uiteindelijke koper. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat de verkoper niet kiest voor het hoogste bod, maar kiest voor een overdrachtsdatum die beter aansluit op de wensen. Ook is het mogelijk dat de verkoper besluit de woning aan een partij te gunnen.

biedlogboek

Wat zijn de voordelen van het biedlogboek?

Het belangrijkste voordeel van het biedlogboek is het verkrijgen van een transparant inzicht. Voor alle betrokken partijen die het logboek ontvangen is het direct duidelijk welk bod geaccepteerd is, welke biedingen zijn afgewezen en wat de mogelijke reden is tot acceptatie van het winnende bod.

Ook voor de verkopers is het biedlogboek een geruststellend document. Zo kan hij of zij inzien of alle interesse in de woning kenbaar is gemaakt door de verkopend makelaar. Dankzij het biedsysteem is er altijd een onafhankelijke informatiebron beschikbaar, waardoor twijfels ten allen tijde kunnen worden uitgesloten.

“Dankzij het biedlogboek kunt u als koper of verkoper inzicht vergaren in het totale biedingsproces voor een betreffende woning. Zo is er minder ruimte voor misverstanden en worden twijfels uitgesloten.”

Kunt u het biedlogboek zomaar inzien?

Privacy is vandaag de dag een belangrijk aspect, zo ook in het logboek. Wanneer een woning verkocht is, en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, krijgen alleen de makelaar, koper, verkoper en kandidaat-kopers inzicht in de biedingen. Alle persoonsgegevens en details die mogelijk herleidbaar zijn worden geanonimiseerd. Denk bijvoorbeeld aan namen, details en strikt persoonlijke boodschappen.

Hoe werkt Move.nl?

Bij Heeren Makelaars werken wij met het onafhankelijke biedlogboek van Move.nl, onderdeel van Realworks. Verkopers, kopers en andere betrokkenen kunnen in dit online systeem hun digitale woningdossier bekijken, eventuele opmerkingen plaatsen, notificaties ontvangen, vragenlijsten en documenten ondertekenen. Tevens kunnen zij AVG-proof informatie, formulieren en legitimaties up- én downloaden.

Wilt u meer informatie over het biedlogboek? Of heeft u vragen over het platform van Move.nl? Wij staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Neem vrijblijvend contact met ons op: 020-4702255, info@heerenmakelaars.nl. Binnen lopen bij ons kantoor mag ook altijd!Delen: