Prijsstijgingen op de woningmarkt houden aan

De hedendaagse woningmarkt is nog steeds getuige van voortdurende prijsstijgingen, wat wijst op een aanhoudende trend in de vastgoedsector. Uit cijfers van NVM-makelaars blijkt dat er in het vierde kwartaal van 2023 een toename in woningverkopen was, in combinatie met een stijging van de prijzen. Deze bevindingen komen voort uit de analyse van de NVM-woningmarktcijfers voor dat kwartaal, uitgevoerd door de NVM-dochteronderneming Brainbay.

In deze blog gaan we dieper in op de ontwikkelingen uit het laatste kwartaal van afgelopen jaar. Wat zijn kenmerkende cijfers die deze ontwikkeling benadrukken? Welke veranderingen spelen er nog meer op in de woningmarkt en is er eigenlijk wel een verwachting te schetsen voor de komende kwartalen?

De ontwikkelingen op de woningmarkt in cijfers

In het vierde kwartaal van 2023 verkochten NVM-makelaars in totaal bijna 36.500 bestaande koopwoningen. Dit is een stijging van 12% ten opzichte van het vierde kwartaal in het jaar ervoor. Daarnaast is de mediane verkoopprijs van een bestaande woning in Q4 van 2024 434.000 euro, wat aanduidt dat er voor de derde keer op rij sprake is van een prijsstijging.

De gemiddelde verkoopprijs stijgt ook alsmaar. Afgelopen kwartaal lag het gemiddelde circa 5,3% hoger dan in 2022.  En aan het einde van het afgelopen kwartaal stonden 11% minder woningen te koop dan in het derde kwartaal 2023 en zelfs 26% minder ten opzichte van het vierde kwartaal 2022.

De krapte op de woningmarkt, waar we al jaren mee te maken hebben, neemt dus alsmaar verder toe. Hoewel de nieuwbouwmarkt zich enigszins heeft hersteld in het vierde kwartaal van 2023, blijft het nog altijd op een historisch laag niveau staan. En dat roept logischerwijs vragen op. Zo verkochten NVM-makelaars ruim 6.100 nieuwbouwwoningen, wat een toename is van 8% ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Welke veranderingen spelen een rol in de woningmarkt?

Er zijn verschillende verklaringen die te maken kunnen hebben met de bovenstaand genoemde ontwikkelingen. De getoonde veerkracht op de Nederlandse woningmarkt is bijvoorbeeld te wijten aan het toenemende consumentenvertrouwen op de markt.

Daarnaast is er nog altijd sprake van een dalende hypotheekrente en zijn mensen meer gaan verdienen door een stijging van het inkomen. Ook is de toename aan nieuwbouwwoningen positief te noemen. Alhoewel de stijging aan nieuwe nieuwbouwwoningen niet ontzettend groot is. Door een divers scala aan woningen aan te bieden dat is afgestemd op de lokale vraag, bevorderen we een gezonde doorstroming op de woningmarkt. Dit resulteert in een win-winsituatie waar zowel verkopers als nieuwe kopers profiteren van een gevarieerd en duurzaam woningaanbod.

Verduurzaming speelt nog altijd een grote rol wanneer we kijken naar de stijging van woningverkopen en de gemiddelde verkoopprijzen. Dat heeft met name te maken met de toename aan stimulansen en subsidies vanuit de overheid. Financiert u energiebesparende voorzieningen (afgekort EBV genoemd)? Dan mag u in 2024 bijvoorbeeld tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de waarde van het huis lenen.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan de verplichting om in 2026 bij het vervangen van een cv-ketel te kiezen voor een duurzamer alternatief in de vorm van een warmtepomp. Of de gasketelwet, die vanaf 1 april 2023 vereist dat alleen gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden mogen uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen, waardoor de focus op duurzame oplossingen wordt versterkt.

Wat zijn de verwachtingen voor 2024?

In 2024 zullen de stijgingen die in het vorige jaar zijn ingezet nog verder toenemen. Althans, dat is de verwachting van enkele van de grootste banken in Nederland. Dit heeft met name te maken met de alsmaar dalende hypotheekrentes en de stijging van het minimumloon in 2024, waardoor het inkomen toeneemt en men bovendien meer leenmogelijkheden heeft.

Uiteraard zijn verwachtingen geen garanties en is het uiteraard altijd afwachten hoe de woningmarkt zich daadwerkelijk zal ontwikkelen. Indien u algemene vragen heeft over de huidige ontwikkelingen op de markt kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze makelaars staan u graag te woord.Delen: