HoofdFoto
Koepellaan 2
BLOEMENDAAL

Oppervlakte: 789 m2

Aantal kamers: 20

Type huis: Woonruimte

Vraagprijs: € 7.600.000,00

Koepellaan 2

Endymion – ‘’A Thing of Beauty is a Joy Forever’’

Introductie
Gelegen in een heerlijke, lommerrijke omgeving treft u dit prachtige, goed onderhouden landhuis met theehuis, tweede huis en pergola. De villa is vernoemd naar een citaat uit het beroemde gedicht van John Keats (1795-1821) ‘Endymion’. De culturele waarde van de villa is officieel erkend en de villa is daardoor een rijksmonument op een uniek groot perceel van 4113 m2. Met een oppervlakte van meer dan 700 m2, verdeeld over drie verdiepingen, is de zeer representatieve villa Endymion een prachtig voorbeeld van symmetrie en verfijning.

Geschiedenis Bloemendaal
Het dorp is ontstaan in de 12de eeuw op een strandwal achter de duinen en oorspronkelijk Aelbertsberg genoemd naar een door graaf Floris II gestichte hof. Rond 1550 werd het Huys te Bloemendaal genoemd naar de familie Blommendael. In de 16de en 17de eeuw ontstonden hier talrijke linnenblekerijen. Bij de Herv. kerk (1635) vormde zich een kleine dorpskern. In de loop van de 17de eeuw stichtten kooplieden uit Haarlem en Amsterdam verschillende buitenplaatsen in Bloemendaal. In 18de en 19de eeuw verdwenen de blekerijen en op de vrijgekomen gronden werden nieuwe buitenplaatsen of bloembollenvelden aangelegd. Na 1880 veranderde Bloemendaal in een villadorp, waarbij veel buitenplaatsen werden omgevormd tot villaparken. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Bloemendaal zich verder ontwikkeld als forensendorp.
Geschiedenis en bouwstijl van Villa Endymion
De villa is het eerste onafhankelijke werk van de bekende architect Theodorus Wijdeveld (1885-1987) en werd gebouwd tussen 1909 en 1911 voor de zuster van de architect. De heer Wijdeveld hield ook toezicht op de aanleg van de uitgestrekte tuinen in 1910 en later, in 1924, onder een nieuwe eigenaar, ontwierp hij de pergola en de dienstwoning met garage.

De zeldzame stijl waarin de monumentale façade van het huis is uitgevoerd, wordt beschreven als “Um 1800”. Dit was een Duitse architecturale trend die werd gezien aan het einde van de 19e eeuw en is geïnspireerd op de Lodewijk XVI-stijl. Villa Endymion heeft echter ook veel overeenkomsten met het werk van de Nederlandse architect Peter Behrens (1868-1938 Weense Secession). In de jaren ‘20 werd Villa Endymion gekocht door Carel W. Baron van Heeckeren en zijn vrouw Johanna de Kock. In 1924 werd Wijdeveld gevraagd het ontwerp te maken voor de bouw van een garage met chauffeurswoning.

Door het gebruik van verschillende materialen en decoratietypen kon Wijdeveld Villa Endymion een eigen karakter geven; de vorm van de open haarden, het parket, de cassetteplafonds en de muurarmaturen verschillen in elke kamer.
De villa is rechthoekig van opzet, met in- en uitspringende delen. De buitenkant van de villa is opgetrokken uit witgepleisterde bakstenen en heeft een mansardekap bedekt met leien.
Bij de verschillende gevels is een classicistische indeling en detaillering aangebracht.

Indeling villa
Begane grond:
Een trap tussen witgepleisterde borstweringen die met vazen zijn bekroond, leidt naar een imposante entree via de houten voordeur met natuurstenen omlijsting. Bezoekers zijn direct onder de indruk van de statige entree, die van vloer tot plafond in rijkelijk geaderd arabesk marmer is gedecoreerd. Hier bevindt zich een van de eerste centrale verwarmingssystemen in Nederland, met sierlijke koperen roosters.

De begane grond heeft vier haakse hoeken en opent aan de westkant naar een Dorische poort met hoge ramen. Grote glazen deuren geven toegang tot het ruime terras. De salon en de eetkamer liggen aan weerszijden en zijn toegankelijk vanuit de hal via dubbele deuren met decoratieve boekenkasten. De afwerking van het parket in de salon is zelfs nog uitbundiger dan in de hal. Het parket contrasteert goed met de mooie, originele stalen kozijnen met bronzen deklaag; een van de meesterwerken van de villa.

Aan de linkerzijde een kamer met aangrenzend de gasten wc en de garderobe. De centrale hal heeft prachtige mahonie lambriseringen en op de vloer een prestigieus parket, gemaakt van vier verschillende houtsoorten met een diagonaal patroon. De hal wordt aangevuld door het rijkelijk versierde hoge cassettenplafond.

Aan de rechterzijde een kamer voorzien van twee originele inbouwkasten. De ruime woonkeuken is gelegen aan de tuinzijde en is voorzien van alle benodigde inbouwapparatuur. Vanuit bijna alle vertrekken is er toegang tot de fraai aangelegde tuin. In de grote hal bevindt zich de trap naar de eerste verdieping. Achter de zij-ingang van het huis, met Dorische zuilen, is een hal naar een kamer met inbouwkasten en een grote raampartij en een wasruimte. Hier is de trap naar de kelder.

Tussenverdieping:
Hal met toegang naar het balkon. De trap naar de eerste verdieping is versierd met bronzen griffioenen op de balustrade.

Eerste verdieping:
Deze verdieping heeft tevens een fraai gewelfd cassetteplafond.
Hal met vide en toegang tot de aparte wc. De hoofdslaapkamer heeft een walk in closet die leidt naar de ruime, aangrenzende badkamer met ligbad, regendouche, wc, en een dubbele wastafel. Aansluitend aan deze slaapkamer treft u een morningroom met openslaande deuren naar het grote balkon aan de tuinzijde. Aan de rechterzijde zijn nog twee slaapkamers waarvan één slaapkamer met inbouwkasten en een directe verbinding met de tweede badkamer voorzien van douche, wastafel en wc. Op deze verdieping is nog de theekamer van mevrouw. In de centrale hal is de opgang naar de afsluitbare, zwaar beveiligde, tweede verdieping.

Tweede verdieping:
Fantastische verdieping voorzien van vele op maat gemaakte inbouwkasten. Aan de linkerzijde bevinden zich twee kamers met vaste kasten, aan de rechterzijde is de sportzaal, slaapkamer en een panic room. De badkamer heeft een ligbad, douche, wastafel, bidet en wc.

Kelder:
Aan de oostzijde van de begane grond bevindt zich de trap naar de kelder met CV-ruimte, wijnkelder en twee ruime kasten.
Indeling terrein:
Vanuit de villa wandelt u via het hoofdbordes en onder de pergola naar de theekoepel die achter in de tuin is gelegen. Via de pergola kunt u ook de tweede, volwaardige villa van circa 180 m2 met garage bereiken.

Indeling bijhuis
Begane grond:
Entree, hal met een kast en toegang tot de CV-ruimte. Vanuit de hal komt u in de woonkamer met keuken met alle inbouwapparatuur. Vanuit de living is er toegang tot de tuin door middel van dubbele openslaande deuren en toegang tot de garage die voorzien is van vier lichtkoepels. Tevens is hier een gasten wc. In de hoek van de living bevindt zich de wenteltrap naar de eerste etage.

Eerste etage:
Hal, twee slaapkamers met inbouwkasten, badkamer voorzien van bad, wastafel, wc, bidet en een tweede living.

Omgeving en bereikbaarheid:
De ligging is echt ideaal te noemen: tussen het groen maar met alle winkels, diverse horeca gelegenheden, NS-Station Bloemendaal om de hoek en uitvalswegen in de directe nabijheid. De gezellige winkelstraat van Bloemendaal ligt letterlijk om de hoek. Ook het stadshart van Haarlem, diverse sportfaciliteiten o.a. B.M.H.C. (Bloemendaalse mixed hockeyclub) en C.C. Bloemendaal (Cricket Club Bloemendaal), scholen zowel basis als voortgezet en hoger onderwijs en het strand van Bloemendaal/Zandvoort zijn prima te bereiken. Daarnaast zijn er ook andere voorzieningen beschikbaar voor de bewoners, waaronder openluchttheater Caprera. Het gebied beschikt over goede verbindingen door de ligging nabij Amsterdam (30 minuten met de auto) en luchthaven Schiphol. Bloemendaal is gelegen in een gebied met natuurlijke schoonheid. Het biedt zee en duinen, maar ook uitgebreide bossen en uitstekende fiets- en wandelpaden.

Kenmerken
Toplocatie
Eigen grond
Volledig gerestaureerd tussen 2003-2008
Perceel van 4113 m2 met pergola en theehuis
Goed onderhouden

Hoofdhuis
Rijksmonument
Woonoppervlakte: 789 m2
Juridisch gesplitst in meerdere appartementsrechten
Slaapkamers: 5
Badkamers: 3
Onderhoud: uitstekend
Dienstingang
Kelder
Zeer bijzondere bouwstijl en interieur

Tweede huis
Badkamers: 1
Slaapkamers: 2
Living: 2
Garage geschikt voor 2 auto’s
Prachtige tuin

Beelden

Bezichtiging

Reageren

 • contactgegevens

 • * Verplicht invullen

Tell a friend

Doorsturen

Stuur een e-mail over dit object naar een bekende

U kunt heel eenvoudig uw vrienden, familie, kennissen of collega’s op de hoogte brengen van dit object op heerenmakelaars.nl.

Het enige wat u hoeft te doen is de onderstaande velden in te vullen, eventueel een persoonlijke boodschap toevoegen en op de knop ‘verzenden’ te klikken. Er wordt dan namens u een E-mail, met een verwijzing naar deze woning, verzonden.

Attendeer een vriend op dit object

DOE EEN BOD

Welk bod (koopsom, kosten koper) wilt u uitbrengen op object Koepellaan 2

Doe een bod formulier op de individuele vastgoed pagina's
 • Vul onderstaande gegevens in zodat wij uw bod kunnen overleggen. Wij nemen daarna spoedig contact met u op.
 • contactgegevens

 • overige bepalingen

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • condities

  • Roerende zaken: conform lijst.
  • Koper (en zijn/haar adviseur) dient zelf te rechercheren en te verifiëren ten aanzien van gebreken, het beoogde gebruik, oppervlakte en eventuele verbouwplannen.
  • De koopovereenkomst komt pas tot stand na ondertekening door beide partijen van de koopakte, welke ondertekening dient te geschieden uiterlijk binnen zeven werkdagen na wilsovereenstemming, onder de normale bepalingen en condities als opgenomen in de koopakte van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie Ring Amsterdam.
  • Verkoper (indien particulier) is vóór ondertekening van de koopakte door beide partijen, niet gehouden aan mondelinge en/of schriftelijke overeenstemming over de verkoop van de woning/het appartementsrecht.
  • De namens Verkoper toegezonden relevante stukken zijn met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Door verkoper en makelaar verkoper wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. In het vertrouwen u hiermede naar behoren te hebben geïnformeerd verblijven wij.
 • * Verplicht invullen