isolatie

Verduurzamen woning in 2023, de kosten en baten

Het verduurzamen van je woning kan vele voordelen hebben voor het energieverbruik en waarde van je woning. Vooral met de fluctuerende en stijgende energieprijzen kan dit zelfs op de korte termijn voordelen bieden als huiseigenaar. Er zijn diverse mogelijkheden om uw woning te verduurzamen in 2023 die hieronder worden benoemd.

Welke mogelijkheden zijn er voor het isoleren van mijn woning?

Een algemeen uitgangspunt als je begint met verduurzamen van je woning is eerst te investeren in oplossingen die energie vasthouden en daarna pas gaat kijken naar mogelijkheden die energie opwekken. Op deze manier pak je snel winst zonder hoge investeringen en is de woning gereed om verder te verduurzamen. In dit artikel gaan wij voornamelijk in op het onderdeel isoleren. In een volgend artikel komen de energie opwekkers aan bod.

De juiste oplossing voor elke situatie

Doorgaans worden er verschillende oplossingen aanbevolen voor woningen uit bepaalde bouwjaren. In elke periode zijn er andere voorschriften en bouwmethodes toegepast die bepalend zijn welke optie prioriteit heeft boven de ander. Om een algemeen idee te krijgen zijn hieronder de meest belangrijke periodes benoemd.

Woning voor 1975, niet of nauwelijks geïsoleerd.

Woningen van voor 1975 zijn vanuit de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Wel zie je vaak dat er in de loop der jaren één of meerdere zwakke punten zijn aangepakt. Meestal is dat de dakisolatie bij het verbouwen van de zolder of dakkapel. Vaak zijn ook de kozijnen vervangen waarbij doorgaans dubbelglas of HR++ is geplaatst. Als er recent verbeteringen zijn aangebracht en de isolatie is meer dan 8 cm met HR++ dan zit je goed. Let dan op of er gevel en vloerisolatie is aangebracht.

Woning tussen 1975 en 1983, waar moet je op letten?

De meeste woningen tussen 1975 en 1983 hebben vanuit de bouw vaak een matige dakisolatie van onder de 7cm en matige spouwmuurisolatie. De ramen zijn doorgaans normaal dubbelglas en soms zelfs nog enkel glas in de slaapkamer en geen vloerisolatie. Genoeg te verbeteren! Onderaan dit artikel leggen wij de oplossingen uit die je kunt toepassen.

Woning tussen 1983 tot 1992?

Een soortgelijk situatie als de woningen van de vorige periode, overal matige isolatie en soms wel matige vloerisolatie maar er kan ook een enkele keer nog ergens enkel glas te vinden zijn in de slaapkamers.

Woning van 1992 tot 2000?

Bij deze woningen zijn al relatief goede isolatie oplossingen gebruikt zoals dak, gevel en vloerisolatie met redelijk goede prestaties. Als je je woning energieneutraal wilt maken kun je deze onderdelen aanpakken of wellicht HR++ plaatsen om het maximale rendement uit de isolatie te halen.

Woning vanaf 2000?

Bij woningen vanaf het jaar 2000 zijn vaak goede isolatie materialen gebruikt tijdens de bouw. In deze periode wordt ook vaak HR++ ramen geplaatst. Om deze woningen nog energiezuiniger te maken of verder te verduurzamen kun je denken aan bijv. een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen.

 

De belangrijkste isolatie oplossingen op een rijtje

1. Isoleren spouwmuur

Deze ingreep is vrij eenvoudig vanuit de buitenzijde van de woning te realiseren en levert direct isolatievoordeel op tegen een relatief lage investering. Vooral oudere woningen hebben vaak een slecht geïsoleerde spouwmuur die veel warmte verliest.

*Gemiddelde besparing kan oplopen tot 15% per jaar. Eenmalige kosten varieert per situatie en ligt vaak tussen de €800.- / € 2000,-

2. Isoleren schuin dak

Heeft je woning een schuin dak of zolderruimte wat matig tot niet is geïsoleerd dan is hier zeker veel winst te behalen. Controleer de huidige dak vulling en welke materialen en gebruikt zijn om te bepalen wat de huidige staat is. Dit is terug te vinden in het bouwkundig rapport van de woning of je schakelt een expert in die alles voor u kan uitzoeken.

Al gebruik je de zolderverdieping niet tot weinig kan je ook overwegen de zoldervloer te isoleren om zodoende de onderliggende en meest gebruikte ruimte warm te houden met de laagste investering.

*Gemiddelde besparing kan oplopen tot 15-20% per jaar. Eenmalige kosten varieert per situatie en ligt vaak tussen de €3000.- / € 6000,-

3. HR++ dubbelglas zetten voor isolatie deuren en ramen woning

Een vanzelfsprekende optie is het volledig overgaan op dubbel of zelfs driedubbel glas. Veel van de oudere woningen vooral in de grote steden zijn al overgegaan op dubbelglas of zelfs HR++. Vooral in combinatie met een nieuw kozijn kan HR+ of HR++ een aanzienlijke verbetering opleveren in warmtebehoud en geluidsreductie. De geluidsreductie van HR++ is vooral interessant voor woningen aan drukke wegen met veel verkeer en trams.

*Gemiddelde besparing kan oplopen tot 15% per jaar. Eenmalige kosten varieert per situatie en ligt vaak tussen de €1000.- / € 3000,-

4. Isoleren vloer

Het isoleren van een vloer is één van de makkelijkste oplossingen die je kan toepassen maar wel niet de eerste keuze gezien de meeste warmte via het dak of plafond de woning verlaat. Het heeft de voorkeur om eerst te kijken naar de bovenstaande opties voordat je hieraan gaat beginnen. Het is wel eenvoudig zelf te doen als je toch bezig bent, het geeft wel voordelen vooral in een appartement in de vorm van geluid en wooncomfort.

*Gemiddelde besparing kan oplopen tot 8% per jaar. Eenmalige kosten varieert per situatie en ligt vaak tussen de €1000.- / € 2500,-

Subsidies, regelingen en btw-tarief voor verduurzamen woning in 2023

Uiteraard zijn er ook subsidies, regeling en compensatie met het btw tarief maar hoe werkt dat precies? Alle regelingen en subsidies vindt je terug op de website van de rvo onder de naam; investeringssubsidie duurzame energie ofwel ISDE.

Wist je dat?

Je in 2023 subsidie kunt ontvangen voor één isolatiemaatregel gerealiseerd na 2 april 2022. Je kan dus zelfs achteraf subsidie ontvangen mits het is gebeurd door erkende installateurs, doe het zelf klussen tellen helaas niet mee. Bij het nemen van een isolatie oplossing kan je gemiddeld 15% van de kosten als subsidie ontvangen en bij twee rond de 30%. Bij het laatstgenoemde percentage van 30% geldt dat de klus na 31 december 2021 is uitgevoerd.Delen: